Evde yoğurt yapmak ve ev yoğurdu tüketmek son derece sağlıklı. Elbette ilk koşul kalitesinden ve hijyeninden emin olduğunuz taze günlük süte ulaşabilmek.
On yılı aşkın süredir yoğurdumuzu evde kendim mayalıyorum. Sizlerden gelen sorularda mayalama konusunda hepimizin merak ettiği farklı noktalar olduğunu gözlemledim ve kendi öğrenme sürecimde elde ettiğim #püfnotları nı sizinle paylaşmak istedim.

Başlamadan önce şunu da belirtmemde fayda var. Ben gerçek anlamda taze süt kullanıyorum. Yani hiçbir paketlenme süreci olmadan direk sağılıp sunulan eski usul hani anneannelerimizin mahalle sütçülerinden aldığı gibi. Ve kullanımında adım adım aşağıdaki süreci izliyorum. Her seferinde aynı şekilde ve hiç şaşmadan…
Umarım sizin için faydalı bir paylaşım olur.
Her türlü soru, yorum ve önerilerinizi beklerim.
Sevgiler.

#yarımadagünlüğü #yarımadadükkan #didemyaman #mirothecat #püfnotları #yarımadanınyılbaşısofraları #lezzetlivehafif #kışsebzeleri #kışsofraları #davetsofraları #lezzetlitarifler #pratiktarifler #iyiyemek #tamzamanı #urla #urlabağyolu

TARİF

HAZIRLIK:
Mayalamada kullanacağım yoğurdun oda sıcaklığında olmasına dikkat ediyorum. Mevsime ve evin sıcaklık durumuna göre önceden dolaptan çıkarıp ılımasını sağlıyorum. Her bir kilo süt için iki yemek kaşığı (silme) mayalık yoğurt kullanıyorum.
Çok sevdiğim ve kıymet verdiğim bir gönül dostum bana yıllar önce probiyotik yoğurtla mayalama önermişti. Sağ olsun… Biliyorsunuz ki çok sağlıklı ve bence daha lezzetli bir yoğurt elde diyorum. Ya da belki de benim damak tadıma daha uygun düştü. Dolayısıyla ben de size eğer seviyorsanız mayalamada probiyotik yoğurt kullanmanızı öneriyorum.

1.ADIM SÜZME
Yukarıda bahsettiğim gibi taze süt sağılıp birkaç saat içinde bize ulaşıyor.
Kaynatma işlemine başlamadan önce, ince elek üzerine iki kat pamuklu tülbent bezi koyup sütü güzelce süzüyorum. Bu oldukça hassas bir süzme sağlıyor.
2. ADIM KAYNATMA
Sütü ocağın en büyük gözünde ve en kuvvetli ısıda kaynamaya bırakıyorum ve süt kaynama noktasına ulaşırken ara ara karıştırıyorum. Bu şekilde içindeki su daha iyi buharlaşır daha kıvamlı bir yoğurt elde ederiz. Ne kadar çok karıştırarak kaynamasını sağlarsak o kadar iyi.
Süt kaynama noktasını geçip kabarıp taşma eğilimi gösterince, ocağın en küçük gözüne alıp altını iyice kısıyorum ve 10-12 dakika kaynatıyorum.
3.ADIM UYGUN ISI
Kaynatma işlemi sonunda sütü mayalama yapacağım kaplara aktarıyorum ve üzerini bir tel ile kapatıyorum (toz vs korumak için).
Mayalama ısısını ölçmek için eski usul yöntem olan serçe parmak batırmayı kullanıyorum. Serçe parmağım yanmadan 7-8 sn kadar durabiliyorsa süt mayalanmaya hazırdır.
Süt mayalandığında ne kadar soğuğa yakın olursa o kadar tatlı ne kadar sıcağa yakın olursa o kadar ekşi bir yoğurt elde ediliyor. Ben bazen oldukça soğuğa yaklaştırıyorum.  Süt mayalanmaya yetecek ılıklığı barındırdığı sürece mayalanma sorunsuz gerçekleşiyor.
4.ADIM MAYALAMA
Mayalama örtümü tezgâhın üzerine açıp kavanozları/tencereyi ortasına gelecek şekilde yerleştiriyorum ki güzelce sarıp sarmalayabileyim.
Yeterli ısıya ulaşınca mayalık yoğurda sütten birkaç kaşık ekliyorum ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırıyorum.
Yarım litrelik kavanozlara bir kaşık yoğurt ekleyip hafifçe bir karıştırıyorum.
Kavanozların üzerini pamuklu bir bezle örtüp, kapaklarını üzerine sadece ağırlık yapması için koyup mayalama örtüsü ile iyice sarıyorum.
Kavanoz ya da tencere fark etmez, mayalarken kapaklarını kapatırsak terleme yapar ve bu yoğurdun sulu ve kıvamsız olmasına neden olur.
Mayalanma süreci boyunca, kavanozları hiçbir şekilde hareket ettirmiyorum, bu mayalanmayı bozabilir.
5.ADIM MAYALAMA SONU
Yazın 6-8  saat, kış aylarında ise ortalama 8-10 saat kadar bırakıyorum.
Süre sonunda, örtüsünü çok yavaş ve dikkatlice yine fazla hareket ettirmeden açıyorum.
Aynı yavaşlık ve dikkatle buzdolabına kaldırıyorum. Yine fazlaca sallamamaya dikkat etmeniz önemli.
Yoğurdu en az 24 saat sonra kullanmaya başlıyorum. Bu sürenin mayasının ve tadının oturmasına katkı sağladığını düşünüyorum.

YORUMLAR

Beğeni Ortalaması: (0)
Toplam Beğeni:(0)