Evde yapılan ekmeği ve ekmek yapmayı çok seviyorum ve fırsat buldukça farklı ekmek tarifleri paylaşmaya çalışıyorum.
Bu tarif oldukça #lezzetlivekolay bir #sandviçekmeği 
Okul çantasına, pikniğe, sahile, işe… Her yere uyar, her yerde doyurur.

Az malzemeli, az eforlu ama lezzeti bol bir tarif.
Şimdiden afiyet olsun.

#yarımadagünlüğü #yarımadadükkan #didemyaman #mirothecat #püfnotları # #urla #urladayaşam #urlabağyolu

Püf Notları

Bardak ölçüsü 250 ml’dir.
Bu ekmeği ağzı hava almayacak şekilde kapalı olarak ve oda sıcaklığında 2-3 gün veya buzdolabında 10 güne kadar saklayabilirsiniz.
Mayalanma, pişirme süresi ve fırın ısısı pek çok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Verilen değerler ve ölçülere bağlı kalarak, videoda yer alan hamur kıvamı gibi bilgilere uygun ve kontrollü bir pişirme uygulamanızı tavsiye ederim. Bu şekilde en doğru sonucu mutlaka elde edeceksiniz.

Malzeme Listesi

1 su bardağı kaynamış su, 
1/4 su bardağı buzdolabından çıkmış soğuk süt,
1 paket instant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
80 gr tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış
1,5 çay kaşığı tuz
2,5 + ¼ su bardağı çok amaçlı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı

TARİF

11x22 cm’lik bir baton kalıbı yağlayın, bir kenarda hazır beklesin (yaklaşık +-3/5 cm ölçülerinde de kullanabilirsiniz).
Hamuru hazırlayacağınız derin bir kâse ya da mikserin karıştırma kabında kaynamış sıcak su ve soğuk sütü karıştırın; Ortalama ısısı serçe parmağınızı soktuğunuzda yanmayacak şekilde olacaktır.
Maya ve şekeri su+süt karışımı üzerine ekleyin. Hafif karıştırıp üzerini örtün ve mayanın aktifleşmesi için 5-10 dakika bekleyin. Süre sonunda karışım köpük köpük kabarmış olacak.
Bu aşamada; Tereyağı, tuz ve 1 su bardağı un ekleyin. 30 saniye düşük hızda çırpın veya karıştırın, kâsenin kenarlarını bir spatula ile kazıyın, ardından bir bardak daha un ekleyin.
Karışım birleşene kadar orta hızda çırpın/elle yoğurun (hala tereyağı parçaları olabilir).
Gerekirse (karışım toplanmıyor ise) kalan unu azar azar ekleyin ve hamur iyice toparlayana ve kâsenin kenarları tertemiz olana orta hızda yoğurun (2,5 bardak unla videoda görülen kıvamı tam yakaladım).
Bu adımda, hamuru hafif unlu bir yüzeye alıp, içe doğru katlayarak iki dakika kadar elle yoğurun. (yoğurma işlemini elle yaptıysanız +2 dakika daha yoğurun)
Derin bir kâseyi zeytinyağı ile hafifçe yağlayın. Hamuru kâsenin içine yerleştirin ve her tarafı yağla kaplayacak şekilde kâsenin içinde çevirin.
Kâsenin üzerini streç film ile kapatın ve hamuru ılık bir ortamda 1-2 saat veya iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
Mayalanma tamamlandığında hamuru hafif un serpilmiş bir çalışma yüzeyine alın.
Ellerinizi hafif unlayıp havasını alın, yaklaşık 15x35 büyük bir dikdörtgen şeklinde açın (kalıbınızın ölçülerini göz önünde bulundurarak bu ölçüyü kendiniz de ayarlayabilirsiniz).
Mükemmel bir dikdörtgene ihtiyacımız yok.
Kısa kenarından rulo şeklinde sarın ve fırın kabına yerleştirin.
Üzerini streç film ile kapatın ve fırın kabının üzerine 2,5-3 cm taşana kadar mayalanmaya bırakın.
Fırına vermeden ekmeğin üzerine fırça ile su sürün.
175 dereceye önceden ısıtılmış, alt-üst fan ayarlı fırında yaklaşık 30-40 dakika veya üstü altın rengi olana kadar pişirin.
Pişirme esnasında gözünüz fırında olsun ekmeğin üzerinin çok çabuk kızardığını fark ederseniz, üzerini yağlı kâğıt ile gevşek bir şekilde kapatın.
Fırından çıkan ekmeği 10-15 dakika dinlendirin ve fırın kabından çıkarıp tercihen bir tel üzerine alın ve burada soğutun.
Ekmeği dilimlemeden önce tamamen soğumasını bekleyin.

YORUMLAR

Beğeni Ortalaması: (0)
Toplam Beğeni:(0)