Eveeet dostlar, #ekşimaya maceramızı resmi olarak başlatıyorum.
Birlikte oldukça uzun bir yolculuğa çıkıyoruz, hazır mısınız?
Eğer kendi ekşi mayanızı yapmak istiyorsanız mevsim ve hava koşulları şu anda bizi destekliyor ve başlamak için çok doğru bir zamandayız, kolları sıvayın derim….

Bu tarifte #püfnotları çok önemli. Ulaştığımız ekşi mayalı ürünlerin kalitesini belirleyen lezzet, doku ve kokunun ilk adımlarını burada atmaya başlıyoruz. Lütfen okumandan geçmeyin.

Sevgiyle…

Püf Notları

1.Ekşi mayayı hazırlarken ve devam eden tüm süreçlerde (levan, mayayı besleme vs) aynı ölçü aletinden faydalanın, ben bu tarifte hepimizin elinin altında bulunması sebebiyle yemek kaşığı kullandım.
2.Ziyanı minimuma indirmek için STARTER yapımına minimum un-su karışımı ile başlıyorum.
3.Ekşi maya ile üretilen ürünlerin lezzeti ve dokusunda oldukça fark yarattığını düşündüğüm için, karışım un kullanıyorum. Tam buğday unu bu adımda kullanmak için oldukça uygun çünkü siyez, karakılçık, kepekli un gibi unlar kadar ağır bir yapıda değil ve beyaz unu fermantasyon sürecinde çok fazla baskılamadan ona uyum sağlamaya çalışıyor. Siz dilerseniz tek tip un ile de yapabilirsiniz.
4.STARTER’ın güç kuvvet kazanması, mevsim, oda ısısı vb değişkenlere bağlı olsa da 7 ila 14 günlük bir zaman diliminde gerçekleşiyor. Sıcaklık son derece uygun olduğundan çekim için yaptığım STARTER 7 günde hazırdı.
5.Beslemeyi her gün aynı zaman diliminde (sabah-öğlen-akşam gibi), yapın. Birkaç saat önce ya da sonra olmasına takılmayın. Günde iki defa beslemeye geçtiğinizde sabah ve akşam beslemesi yapın. Yine bir iki saat oynaması hiç dert değil.
6.STARTER dinlenirken rahatsız edilmeyi sevmez. Yerinden çok fazla oynatmadan dinlenmesine izin verin.
Son olarak; Besleme saatini kaçırdınız ya da diyelim ki bir akşam beslemesini atladınız! Hiç endişe etmeyin, mayam bozuldu, artık olmaz diye düşünmeyin, kaldığınız yerden devam edin. Sürecin işlemeye devam ettiğini göreceksiniz.

TARİF

1.GÜN
1 yk su
½ yk tam buğday unu
½ yk buğday ununu karıştırın, kavanozu temizleyin, kapağını oturtun, dinlenmeye alın.
2.GÜN, tek besleme yapıyoruz
İlk günkü karışımın üzerine;
2 yk su
1 yk tam buğday unu
1 yk buğday ununu karıştırın, kavanozu temizleyin, kapağını oturtun, dinlenmeye alın.
3.GÜN, tek besleme yapıyoruz
Starterı karıştırın
Temiz bir kavanoz alın ve içine;
1 yk starter
2 yk su
1 yk tam buğday unu
1 yk buğday ununu karıştırın, kavanozu temizleyin, kapağını oturtun, dinlenmeye alın
4.GÜN, günde iki defa besliyoruz, aşağıdaki yönergeyi sabah ve akşam uygulayın.
Starterı karıştırın
Temiz bir kavanoz alın ve içine;
1 yk starter
2 yk su
1 yk tam buğday unu
1 yk buğday ununu karıştırın, kavanozu temizleyin, kapağını oturtun, dinlenmeye alın

4.günü devam eden günlerde, starter iyice güç kuvvet kazanıp besleme sürenizden sonra birkaç saat içinde 2-3 katına çıkana kadar tekrar ederek devam ediyoruz. Bunu gözlemlediğinizde mayanız LEVAN olmak için hazır demektir.
Starter’ın bu aşamaya gelmesi 7-14 gün; hava koşulları, ortam ısısı, un çeşidi ve kalitesi ve daha pek çok neden bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Bu süreçte sabırlı olur ve bekleyin. İstediğiniz sonunda mutlaka ulaşacaksınız!
Ekşi maya yapımında LEVAN adımını yeni bir gönderide paylaşacağım.

YORUMLAR

Beğeni Ortalaması: (0)
Toplam Beğeni:(0)