#poğaça bence bizim kültürümüzün vazgeçilmezlerinden. İyi unla ve malzeme ile evde yapılmış bir poğaça yemek her zaman keyfi vericidir. 

Hamur işlerini elbette abartmadan dozunda tüketmek şart ve artık elimizin altında çeşit çeşit un da var. Çavdar, kepekli, tam buğday, karakılçık, kavulca…vs bunları tercih ederek daha hafif ve mideyi/vücudu yormayan alternatifler üretilebilir. Bu tercihler bence sadece hamurunuzun mayalanma sürecini/şeklini değiştirir ama gereken özeni gösterirsek aradığımız lezzet hep oradadır.

Ben kendi adıma #atatohumu ndan üretilen unları bulup onları tüketmeye gayret ediyorum. #urla ve çevresi bu yönden şanslı. Son birkaç yıldır ata tohum buğday ekimleri ağırlık kazandı. @izmirbelediyesi bu konuda özellikle #kadınüreticiler i inanılmaz destekliyor. Kadınına, tarımına, üreticisine ve ata tohumuna sahip çıkıyor. Tarım ve gelecek adına çok umut veren adımlar bunlar. Mutlulukla izliyorum.

Tarifin orijinali @refikanınmutfağı @burakınekmekteknesi nden. Her zamanki gibi ben kendime göre biraz oynadım. Her yaptığımda harika sonuç veren bir tariftir, bu nedenle de sizinle paylaşılmayı hakkediyor.

Hadi başlayalım!

Püf Notları

Ağzı kapalı, hava geçirmez bir ortamda 3-4 gün tazeliğini korur (bizde genelde yapıldığı gün bitiyor , umarım siz korumayı başarırsınız)
Şekillendirme sonrası pişirmeden buzluğa atıp saklayabilirsiniz. Pişireceğinizde buzluktan çıkarıp çözülmesini beklemeden tarifteki pişirme yönergelerine göre hazırlayın.
Tıpkı mayalamada olduğu gibi, pişirme-tüketme arası dinlendirme hamur işlerinde lezzetin oturmasında önemli rol oynuyor, vaktiniz olduğu sürece, tariflerde verilen sürelere uymaya çalışın.
Verilen fırın ısısını/pişirme süresini kendi fırınınızın gücüne göre değerlendirmeniz çok önemli. Gözünüz kulağınız fırında olsun.

Malzeme Listesi

Bu malzemeden 11 adet poğaça çıkıyor.
Hamur Malzemesi
200 gr beyaz un
150 gr tam buğday unu
125 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 çay kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz.
İç Malzemesi
250 gr kıyma
1 iri soğan
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kadar rende muskat
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzerine
1 yumurta sarısı
zeytinyağı
Çörek otu

TARİF

Önce iç malzemeyi hazırlayıp ılımaya bırakacağız.
Kıymayı yapışmaz bir tavaya al, harlı ateşte suyunu salıp bırakana kadar kavur.
Suyunu çekince soğanları ve 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağını ekleyip kavurmaya devam et.
Soğanlar kavrulunca tuzu, baharatları ve en son altını kapatmadan hemen önce maydanozları ekle, hafifçe karıştırıp altını kapat.
Hamuru hazırlamaya başlayabiliriz.
Mahlep, un, kabartma tozu, tuzu yoğurma kabında karıştır.
3 çorba kaşığı yoğurdu ve oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağını ekle.
1 yumurtayı kır ve yoğurmaya başla.
Elle yoğuruyorsan yaklaşık 5-6, makine ile yoğurmada 3-4  dakika yoğurup üzerini bir streç ile kapatıp 15 dk kadar dinlendir.
Dinlenme sonrası hamuru hafifçe toparlayıp ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarla.
İç malzemeyi doldurup şekil ver (bkz video) ve tepsiye diz.
Poğaçaları fırına göndermeden üzerilerine, zeytinyağı ile açtığın (karıştırdığın) yumurta sarısını sür ve çörek otu serp (ya da tercih edeceğin başka bir şey kullanabilirsin).
180 derece alt-üst fanlı fırında yaklaşık 20 dk üzeri kızarmaya başlayıncaya kadar pişir daha sonra fırın ısısını 10 derece düşür ve  5 dk kadar daha pişir.
Tüketmeden önce en az yarım saat dinlendirmeni öneriyorum. Tadının iyice oturduğunu ve belirginleştiğini göreceksin. Afiyet olsun…

YORUMLAR

Beğeni Ortalaması: (0)
Toplam Beğeni:(0)